Revista in Petshop-uri

Revista Aquarium Terrarium poate fi gasita si in petshop-uri

Reviste

Parteneri

Newsletter


Facebook

Acvaristica Marina

Un clovn impozant

Premnas biaculeatus este unul dintre cei mai impunători şi mai coloraţi peşti clovn. Roba sa de un roşu închis contrastează de minune cu dungile de un alb imaculat sau galben viu. Din păcate, este unul dintre peştii cei mai teritoriali şi mai agresivi, ceea ce face imposibilă menţinerea lui într-un acvariu de mici dimensiuni.

Clovnul spinos este originar din Vestul Indo-Pacificului, regăsindu-se din India până în Australia şi până la Vanuatu. Peştele frecventează zonele recifale şi lagunele unde, asemeni tuturor peştilor clovn, trăieşte într-o relaţie simbiotică cu anemona de mare. Anemona sa este, cu predilecţie, Entacmaea quadricolor, cu tentacule puternic veziculate. Denumirea populară de “clovn spinos” vine de la spinul ascuţit pe care prezintă pe fiecare opercul. La această specie, femela poate atinge de două ori talia unui mascul.

Acvariul

Premnas biaculeatus este un peşte foarte uşor de menţinut. Aclimatizarea sa nu pune nicio problemă  fiindcă se dovedeşte a fi un peşte foarte robust. Menţinerea sa într-un acvariu recifal poate fi efectuată dar fără să luăm în calcul anemona, care riscă să ardă anthozoarele. De aceea, cea mai bună soluţie rămâne totuşi instalarea unui acvariu specific, unde să putem găzdui tot felul de anemone, simbiotice sau nu, dar şi peşti cu o talie asemănătoare cu Premnas. Acest peşte este un locuitor foarte rezistent care poate fi menţinut fără probleme de către un acvarist începător.  
Este, însă, un peşte foarte teritorial şi agresiv în egală măsură, vizavi de ceilalţi peşti clovn ca şi de nou veniţi.

Hrănire uşoară

În ceea ce priveşte hrana, clovnul spinos nu pune niciun fel de problemă. În general, acesta acceptă încă de la început, hrană vie, dar şi congelată, arătând o preferinţă sinceră pentru crustacee (de aceea, se impune să fiţi atenţi în cazul unei coabitări alături de creveţi de foarte mici dimensiuni), dar pretind în plus, un aport vegetal regulat. Hrana granulată din comerţ este foarte recomandată ca şi alimentaţie de bază.

Reproducerea

Peştii clovn au o particularitate: sunt hermafrodiţi. Astfel, tinerii subiecţi sunt masculi, iar cei mai dominanţi se transformă în femele. Alegerea a doi tineri antrenează deci formarea unui cuplu. Premnas biaculeatus se reproduce destul de uşor. Cuplul îşi pregăteşte o zonă în apropierea unei anemone pentru a depune aici ouăle. Cei doi părinţi au grijă de ouă, până la eclozarea acestora. Larvele trebuie crescute într-un bazin specific şi hrănite cu rotifere din genul Brachionus apoi, cu nauplii de artemia. 
Inapoi

Parteneri